Med focus på djurens välmående

En blogg och faktasida om framför allt hundar, men också annat som jag finner intressant som angår djurens välmående i vardagen och all slags träning.

Jag tar avstånd från allt som syftar till att skada, skrämma eller på annat sätt kränka djur till att lyda.

Leta alltid efter de snälla och vänliga sätten att träna, fostra och leka med ditt djur, oavsett vilken art eller den typ (ras) du har. Empati och kärlek till sin djur, måste få vara mottot när man lever tillsammans med dem. Alla andra sätt är fruktansvärt orättvist mot den, för den kommer aldrig att förstå varför du inte tycker om den!

Jag har delat mitt liv med hundar sedan barnsben och har i 23 år haft förmånen att leva med den delvis domesticerade hundrasen, Basenji. Min senaste guldklimp blev nästan 15 år. Och vet du vad? De snälla och vänliga sätten gäller även med dem! Detsamma gäller alla ur- och tamdjur. Det är människans ansvar att visa empati och förståelse för de djur vi ansvarar för och delar våra liv med.

Var snälla mot varandra!

Klicka på bilden för mer information

Med en varm önskan om att fler tar denna manifestation till sitt hjärta. Tack Emily Larlham som har initierat denna och satt ord på vårt gemensamma mål att: Allt vi gör ska vara med djurens bästa för våra ögon, både i vardag och all slags träning.

Klicka på bilden ovan för mer information.

Första fallet av Brucella canis i Sverige

Hundsjukdomen Brucella canis har för första gången konstaterats i Sverige. Bakterien orsakar aborter och sterilitet hos hund och kan i undantagsfall smitta människor. Den smittade tiken har avlivats. Nu pågår smittspårning samt provtagning för att stoppa spridningen.
Den drabbade american staffordshire terrier-tiken är importerad från Polen där den blivit parad. När hon aborterade sin kull i juni togs prover för att hitta orsaken. Proverna visade positivt för Brucella canis hos Statens veterinärmedicinska Anstalt (SVA)  samt hos EU:s referenslaboratorium i juli. Jordbruksverket beslutade då att tiken skulle avlivas omgående för att förhindra fortsatt smittspridning. Den hane som misstänks ha smittat tiken är född i Serbien och har konstaterat sänkt fertilitet, som är ett symtom på sjukdomen. Hanen finns nu i Sverige.

Viktigt att testa hundar från andra länder

– Man ska inte avla på djur som är smittade med Brucella canis. Det är alltid en ökad risk att para i ett annat land eller importera hundar, säger Pia Ehrenpris, veterinär vid Jordbruksverket.  Vi rekommenderar alla djurägare att vara noggranna i kartläggningen av de djur som används i avel eller importeras. Många sjukdomar, som till exempel leptospiros kan ofta uteslutas genom en förebyggande provtagning före parning eller import.

Sexuellt överförbar sjukdom

Bakterien sprids framför allt via parning, men de förekommer dessutom överföring via till exempel aborterat material, mjölk och urin. I undantagsfall kan bakterien även smitta människor. Sjuka djur får framför allt nedsatt fertilitet men kan också få problem med rygg, ögon och hud. Symptomlösa smittbärare förekommer. Även om man kan behandla en smittad hund går det inte garantera att den någonsin blir fri från bakterien.

Källa: Jorbruksverket 2011-08-23

Stängd för kommentarer.

Det är dags för 2000-talets kunskaper om djur

Det är dags att döda myterna!
Glöm allt du hört om Alfa, Beta, Alfarullningar, dominans, hierarkier, rangordningar osv. Det existerar inte varken hos tamdjur eller vilda.

Det är bara nonsens!

Dessa begrepp används inom forskningen, men saknar den betydelse som folk rör sig med och helt felaktigt använder och missbrukar, sedan årtionden.

Lästips: Anders Hallgrens bok "Alfasyndomet - om ledarskap och rangordning hos hundar"