Med focus på djurens välmående

En blogg och faktasida om framför allt hundar, men också annat som jag finner intressant som angår djurens välmående i vardagen och all slags träning.

Jag tar avstånd från allt som syftar till att skada, skrämma eller på annat sätt kränka djur till att lyda.

Leta alltid efter de snälla och vänliga sätten att träna, fostra och leka med ditt djur, oavsett vilken art eller den typ (ras) du har. Empati och kärlek till sin djur, måste få vara mottot när man lever tillsammans med dem. Alla andra sätt är fruktansvärt orättvist mot den, för den kommer aldrig att förstå varför du inte tycker om den!

Jag har delat mitt liv med hundar sedan barnsben och har i 23 år haft förmånen att leva med den delvis domesticerade hundrasen, Basenji. Min senaste guldklimp blev nästan 15 år. Och vet du vad? De snälla och vänliga sätten gäller även med dem! Detsamma gäller alla ur- och tamdjur. Det är människans ansvar att visa empati och förståelse för de djur vi ansvarar för och delar våra liv med.

Var snälla mot varandra!

Klicka på bilden för mer information

Med en varm önskan om att fler tar denna manifestation till sitt hjärta. Tack Emily Larlham som har initierat denna och satt ord på vårt gemensamma mål att: Allt vi gör ska vara med djurens bästa för våra ögon, både i vardag och all slags träning.

Klicka på bilden ovan för mer information.

Vi vill främja för etiska attityder gentemot hundar, ge ökad förståelse om hundens beteende och varför det uppstår problem. Turid Rugaas Internationella Hundtränarskola 

100% ETIK & POSITIV FÖRSTÄRKNINGSTRÄNING
Med djurens välmående i fokus

Det ska vara roligt att vara djur!

Eva

Jag är en erfaren och certifierad Internationell Hundpsykolog och hundtränare – i hundbeteende & problemlösning

Jag har över 12 års erfarenhet av främst hundar och är certifierad efter 14 månaders utbildning, för  den väl kända Turid Rugaas, norsk hundtränare, som har specialiserat sig på hundens språk, stress och aggressioner. Hon skriver böcker – översatta i många språk, föreläser, håller kurser samt utbildar hundtränare över hela världen.

Positiv förstärkning är en modern träningsmetod som angår alla slags djur och är inte ett system av belöning och bestraffning. Positiv förstärkning baseras inte på folktro och myter, utan på Beteendevetenskap: kunskap om djurs beteende (etologi), psykologi och etik. Man tränar med ödmjukhet och förståelse för djuren som individer.

Mitt specialarbete för Turid Rugaas var en forskning om hästens språk. Ett arbete som jag hoppas kunna fördjupa och skriva en bok om. Precis som inom hundvärlden, finns det många och obehagliga myter om hästar, ibland rena vanföreställningar, om vad en häst är. Min livsfilosofi: För mig har Positiv förstärkningsträning, alltid varit min livfilosofi och ett etiskt ställningstagande, men det var från år 2003 som jag hade möjligheten att utveckla och fördjupa mina kunskaper. Nästan allt går att lära nytt eller lära om, om djuret är friskt. Det borde vara självklart att besöka en veterinär ibland. Speciellt om du upplever att husdjuret har börjat bete sig annorlunda under den sista tiden. Djur visar inte smärta på samma sätt som vi människor, men en duktig veterinär kan känna igenom ditt djur, ta prover och ge dig information om ditt djurs hälsostatus. Mitt mål är: att alltid arbeta för djurens bästa för ögonen. Oavsett vilken ålder, djur eller ras, är varje djur också en egen individ och måste bemötas utifrån det. Man måste förstå varje djurs behov och träna utifrån djurets situation här och nu. Mitt mål är att ge kunskap och dela glädjen att ha hund med andra, men också att kunna stötta när saker har gått ”fel”. Jag är också grundaren till det svenska internationella programmet Gulahund™ Yellowdog – En del hundar behöver utrymme som lanserades den 27 juni 2012.

Fakta Däggdjur har samma stress- och smärtsystem som människan och upplever som oss starka känslor för det som händer runt dem och det de blir utsatta för. Djur kan dessutom också få depressioner, panikångest och  posttraumatiska stressyndrom mm. Därför är det viktigt att vi alltid tänker oss för vad vi utsätter våra djur för. 

Det är dags för 2000-talets kunskaper om djur

Det är dags att döda myterna!
Glöm allt du hört om Alfa, Beta, Alfarullningar, dominans, hierarkier, rangordningar osv. Det existerar inte varken hos tamdjur eller vilda.

Det är bara nonsens!

Dessa begrepp används inom forskningen, men saknar den betydelse som folk rör sig med och helt felaktigt använder och missbrukar, sedan årtionden.

Lästips: Anders Hallgrens bok "Alfasyndomet - om ledarskap och rangordning hos hundar"