Med focus på djurens välmående

En blogg och faktasida om framför allt hundar, men också annat som jag finner intressant som angår djurens välmående i vardagen och all slags träning.

Jag tar avstånd från allt som syftar till att skada, skrämma eller på annat sätt kränka djur till att lyda.

Leta alltid efter de snälla och vänliga sätten att träna, fostra och leka med ditt djur, oavsett vilken art eller den typ (ras) du har. Empati och kärlek till sin djur, måste få vara mottot när man lever tillsammans med dem. Alla andra sätt är fruktansvärt orättvist mot den, för den kommer aldrig att förstå varför du inte tycker om den!

Jag har delat mitt liv med hundar sedan barnsben och har i 23 år haft förmånen att leva med den delvis domesticerade hundrasen, Basenji. Min senaste guldklimp blev nästan 15 år. Och vet du vad? De snälla och vänliga sätten gäller även med dem! Detsamma gäller alla ur- och tamdjur. Det är människans ansvar att visa empati och förståelse för de djur vi ansvarar för och delar våra liv med.

Var snälla mot varandra!

Klicka på bilden för mer information

Med en varm önskan om att fler tar denna manifestation till sitt hjärta. Tack Emily Larlham som har initierat denna och satt ord på vårt gemensamma mål att: Allt vi gör ska vara med djurens bästa för våra ögon, både i vardag och all slags träning.

Klicka på bilden ovan för mer information.

Vite hotar hunddagis, men läggs inte ner trots att tillstånd saknas…

http://bohuslaningen.se/nyheter/uddevalla/1.1553900-hunddagis-far-pa-palsen

Jag är upprörd efter att ha läst artikeln ovan. Man har på ett hunddagis funnit allvarliga brister vilka avser hundarnas hälsa, förvaringen av dem samt säkerhetsbrister i verksamhetens lokaler mm. Dessutom saknas det absolut grundläggande för att man ens ska få bedriva hunddagisverksamhet överhuvudtaget: Utbildning hos personalen och godkänt tillstånd!

Nu ligger ett vitesföreläggande på 1000 kronor per hund av Länsstyrelsen. Turerna kring dagiset har enligt artikeln pågått sedan ett klagomål hösten 2010. Men jag får inte ihop det i alla fall. Borde inte hela verksamheten stängas eftersom den redan är olaglig då både utbildning och tillstånd saknas? Vem ligger ansvaret på om det händer något allvarligt? Kommunen och/eller Länsstyrelsen som inte stänger ner verksamheten eller det olagliga hunddagiset?!

Sedan 2008 krävs det mer än bara ett stort djurintresse för att driva dagis- eller pensionatverksamhet för hundar (och katter). När den trädde i kraft fanns en så kallad ”övergångsperiod” för att redan befintliga hunddagis och -pensionat skulle hinna ställa om till det nya regelverket.

Det ska finnas kunnig personal på hunddagis och hundpensionat. En person som driver ett hunddagis eller ett hundpensionat ska ha utbildning om hundar eller erfarenhet som motsvarar utbildningen. Den som är djurskyddsansvarig på länsstyrelsen kontrollerar att du som vill öppna hunddagis eller hundpensionat har rätt kunskap.

Jordbruksverket

Dessutom finns ett helt regelverk för verksamhetens lokaler, utrymmen, själva förvaringen av hundarna, rastgårdar, kojor och mycket mer. Allt för att lagen ska garantera att din hund ska må så bra som möjligt(?).

Innan du överlämnar din egen skyddsling till ett dagis eller pensionat
  • Jag rekommenderar dig som privatperson att du alltid ringer till kommunens Miljö- och hälsoskyddsavdelning eller till Länsstyrelsen. Fråga om tillstånd finns samt om det finns eller har funnits klagomål.
  • Gör sedan ett besök på verksamheten. Dra öronen åt dig om du inte får gå in där hundarna förvaras.

 

 

2 comments to Vite hotar hunddagis, men läggs inte ner trots att tillstånd saknas…

  • E-C

    Man blir så förbannad! Länsstyrelsen och kommuner är så förbannat flata när det gäller sånt här!

    • Eva

      Ja, man undrar vem lagarna är till för egentligen när myndigheterna själva tar så lätt på dem?!

Det är dags för 2000-talets kunskaper om djur

Det är dags att döda myterna!
Glöm allt du hört om Alfa, Beta, Alfarullningar, dominans, hierarkier, rangordningar osv. Det existerar inte varken hos tamdjur eller vilda.

Det är bara nonsens!

Dessa begrepp används inom forskningen, men saknar den betydelse som folk rör sig med och helt felaktigt använder och missbrukar, sedan årtionden.

Lästips: Anders Hallgrens bok "Alfasyndomet - om ledarskap och rangordning hos hundar"