Med focus på djurens välmående

En blogg och faktasida om framför allt hundar, men också annat som jag finner intressant som angår djurens välmående i vardagen och all slags träning.

Jag tar avstånd från allt som syftar till att skada, skrämma eller på annat sätt kränka djur till att lyda.

Leta alltid efter de snälla och vänliga sätten att träna, fostra och leka med ditt djur, oavsett vilken art eller den typ (ras) du har. Empati och kärlek till sin djur, måste få vara mottot när man lever tillsammans med dem. Alla andra sätt är fruktansvärt orättvist mot den, för den kommer aldrig att förstå varför du inte tycker om den!

Jag har delat mitt liv med hundar sedan barnsben och har i 23 år haft förmånen att leva med den delvis domesticerade hundrasen, Basenji. Min senaste guldklimp blev nästan 15 år. Och vet du vad? De snälla och vänliga sätten gäller även med dem! Detsamma gäller alla ur- och tamdjur. Det är människans ansvar att visa empati och förståelse för de djur vi ansvarar för och delar våra liv med.

Var snälla mot varandra!

Klicka på bilden för mer information

Med en varm önskan om att fler tar denna manifestation till sitt hjärta. Tack Emily Larlham som har initierat denna och satt ord på vårt gemensamma mål att: Allt vi gör ska vara med djurens bästa för våra ögon, både i vardag och all slags träning.

Klicka på bilden ovan för mer information.

Lokala ordningsföreskrifter om hundägandet i din kommun

Du vet väl att du har skyldighet att ta reda på vilka lokala ordningsföreskrifter/-bestämmelser som gäller för dig som hundägare i din hemkommun?!

Om du dessutom turistar eller hälsar på i en annan kommun har du samma skyldighet på de platserna också. Det här kan bli ett problem. Tänker man sig inte för att söka informationen kan man plötsligt stå där med en anmälan på halsen, för att man har haft hunden lös på fel ställen.

Hur gör man då? Ja, dels har alla kommuner egna hemsidor idag och om man söker på ”djur” eller ”hund”, borde man få upp den lokala bestämmelsen. Själv googlade jag runt på flera kommuners hemsidor på olika platser i landet och fann att det kan vara mer eller mindre lätt att hitta informationen. Jag provade att  maila till flera kommuner i landet och fick svar från de flesta inom någon dag. En del skickade bara en direktlänk till sin kommuns hemsida och andra bifogade dessutom den lokala ordningsföreskriften i pdf-format. Andra sätt är att ringa till kommunernas kundtjänst eller turistinformation.

Många kommuner har förbud mot lösspringande hundar på specifika ställen, som badplatser, lekplatser, idrottsplatser och parker, andra har dessutom valt att ha koppeltvång inom hela den statsbebyggda området i sin kommun. Som sagt, att ha koll på läget kan vara en mycket god idé om du vill ha hunden lös.

 

 

 

 

TÄNK PÅ!

Även om det inte är  koppeltvång i din kommun, tänk på alla hundrädda människor och hundrädda hundar som finns överallt!

Hunden eller människan kan inte veta att din hund ”är snällast i världen”,
och när man är riktigt rädd för hundar spelar det absolut ingen roll ♥

Jag har själv erfarenhet av få en hundrädd hund på grund av en arrogant hundägare. En schäfer var lös på promenaden och långt före sin husse. Den rusade fram från en snöhög och anföll min hund. Det blev en lång och mödosam väg att få min hund att ändra inställning till andra hundar. Osäkerheten mot dem fanns kvar resten av hans liv, men vi kom ändå så långt att han kunde passera andra hundar på var sin sida på gator och vägar. Kontentan förblev ändå: Han vägrade för resten av sitt liv, att ha med andra hundar att göra som inte tillhörde familjen.

 OBS! Mellan 1 mars och 20 augusti – inga lösa okontrollerade hundar i naturen.

1 comment to Lokala ordningsföreskrifter om hundägandet i din kommun

Det är dags för 2000-talets kunskaper om djur

Det är dags att döda myterna!
Glöm allt du hört om Alfa, Beta, Alfarullningar, dominans, hierarkier, rangordningar osv. Det existerar inte varken hos tamdjur eller vilda.

Det är bara nonsens!

Dessa begrepp används inom forskningen, men saknar den betydelse som folk rör sig med och helt felaktigt använder och missbrukar, sedan årtionden.

Lästips: Anders Hallgrens bok "Alfasyndomet - om ledarskap och rangordning hos hundar"