Med focus på djurens välmående

En blogg och faktasida om framför allt hundar, men också annat som jag finner intressant som angår djurens välmående i vardagen och all slags träning.

Jag tar avstånd från allt som syftar till att skada, skrämma eller på annat sätt kränka djur till att lyda.

Leta alltid efter de snälla och vänliga sätten att träna, fostra och leka med ditt djur, oavsett vilken art eller den typ (ras) du har. Empati och kärlek till sin djur, måste få vara mottot när man lever tillsammans med dem. Alla andra sätt är fruktansvärt orättvist mot den, för den kommer aldrig att förstå varför du inte tycker om den!

Jag har delat mitt liv med hundar sedan barnsben och har i 23 år haft förmånen att leva med den delvis domesticerade hundrasen, Basenji. Min senaste guldklimp blev nästan 15 år. Och vet du vad? De snälla och vänliga sätten gäller även med dem! Detsamma gäller alla ur- och tamdjur. Det är människans ansvar att visa empati och förståelse för de djur vi ansvarar för och delar våra liv med.

Var snälla mot varandra!

Klicka på bilden för mer information

Med en varm önskan om att fler tar denna manifestation till sitt hjärta. Tack Emily Larlham som har initierat denna och satt ord på vårt gemensamma mål att: Allt vi gör ska vara med djurens bästa för våra ögon, både i vardag och all slags träning.

Klicka på bilden ovan för mer information.

Hur fungerar hundens nos egentligen?

Ett forskarteam i Lund studerar just nu hur nosar egentligen fungerar och vad som händer när hunden upptäcker en doft. Professor Ronald Kröger på Lunds universitet fann att det inte finns någon forskning i ämnet och bestämde sig att börja göra studier om olika djurs nosar. Hunden är den primära arten som man studerar.

Under det senaste halvåret har man på ett 70-tal djurarter studerat, filmat och mätt nosars temperaturer på både privata djur och i djurparker både i Sverige och andra länder.

Förutom att man har fastställt att olika arters ”normaltemperatur” är olika, vet man nu att nosen blir varmare när de reagerar på en doft och beroende på vilken situation det är. Man har också konstaterat en skillnad mellan tränade spårhundar, vilka tycks värma upp nosen innan de påbörjar sitt nosarbete.

Forskningen handlar också om att studera hur hunden använder nosen i vardagen, nossekretets sammansättning och funktion. Genforskning ska också göras på nosarnas känselceller som styrs av särskilda proteiner som känner av dess yttertemperaturer. Annat är hur luftflödet i nosen styrs samt att studera vävnadsstrukturen inuti nosar på döda djur.

 

Den här forskningen kommer jag att följa med stort intresse, eftersom doftsinnet fyller en livsviktigt funktion i djurens värld.

 

Hela artikeln »»Sydsvenskan.se
Forskargruppens hemsida »»Mammalian Rhinarium Group, Lunds Universitet

Mer om hundens luktsinnet Hundar som jagar – hundens doftsinne från UR samtiden.
Sändes: lördag 16 feb. 2013Tillgängligt t.o.m. söndag 1 juli. 2018

Stängd för kommentarer.

Det är dags för 2000-talets kunskaper om djur

Det är dags att döda myterna!
Glöm allt du hört om Alfa, Beta, Alfarullningar, dominans, hierarkier, rangordningar osv. Det existerar inte varken hos tamdjur eller vilda.

Det är bara nonsens!

Dessa begrepp används inom forskningen, men saknar den betydelse som folk rör sig med och helt felaktigt använder och missbrukar, sedan årtionden.

Lästips: Anders Hallgrens bok "Alfasyndomet - om ledarskap och rangordning hos hundar"