Med focus på djurens välmående

En blogg och faktasida om framför allt hundar, men också annat som jag finner intressant som angår djurens välmående i vardagen och all slags träning.

Jag tar avstånd från allt som syftar till att skada, skrämma eller på annat sätt kränka djur till att lyda.

Leta alltid efter de snälla och vänliga sätten att träna, fostra och leka med ditt djur, oavsett vilken art eller den typ (ras) du har. Empati och kärlek till sin djur, måste få vara mottot när man lever tillsammans med dem. Alla andra sätt är fruktansvärt orättvist mot den, för den kommer aldrig att förstå varför du inte tycker om den!

Jag har delat mitt liv med hundar sedan barnsben och har i 23 år haft förmånen att leva med den delvis domesticerade hundrasen, Basenji. Min senaste guldklimp blev nästan 15 år. Och vet du vad? De snälla och vänliga sätten gäller även med dem! Detsamma gäller alla ur- och tamdjur. Det är människans ansvar att visa empati och förståelse för de djur vi ansvarar för och delar våra liv med.

Var snälla mot varandra!

Klicka på bilden för mer information

Med en varm önskan om att fler tar denna manifestation till sitt hjärta. Tack Emily Larlham som har initierat denna och satt ord på vårt gemensamma mål att: Allt vi gör ska vara med djurens bästa för våra ögon, både i vardag och all slags träning.

Klicka på bilden ovan för mer information.

Fakta om vad som händer vid användade av stryphalsband - Emily Larlham

Är det skadligt att använda stryphalsband på hunden? Ja, det är det och själv har jag provat EN enda gång på någon av mina hundar. PLÖTSLIGT hade jag en hund som drog i kopplet! Det var en mycket obehaglig upplevelse för både hunden och mig. Stackars Yakie som inte förstod någonting, fick panik i stryphalbandet och jag kände mig som den förrädare jag var… EN gång och ALDRIG mer!

Jag har träffat hundar som dragit så hårt att syretillförseln till huvudet har varit så gravt allvarligt att deras tungor har varit mörkt blålila. Hundar som har problem med huvudvärk, förstörda ögon och mycket annat, där man klart kunnat relatera skadorna till stryphalsbanden för att det inte finns någon bakomliggande sjukdom. Andra skador som kommer som ett brev på posten om man själv eller hunden, dessutom rycker och knycker i kopplet är bland annat whiplashskador och diskbråck. Dessa är oerhört smärtsamma och jag pratar av egen erfarenhet. Djur har samma nervbanor och smärtsystem som människan!

Det kan inte vara rätt att utsätta sina älskade djur för de här plågorna… Jag menar, det är ju inte hunden som tar den på sig själv…

SELE är det som idag rekommenderas av alla seriösa hundtränare och hundpsykologer/behaviorister. Har man hundar som kryper ur selarna så finns det enkla och humana träningsmetoder. Googlar man så finns det också särskilda selar som är vänliga för hundens kropp, men lite annorlunda gjorda så att de inte går att backa ur. Ta dig tid så du hittar en sele som är välsittande och som inte gör att

Emily Larlham

Emily är en mycket bra och skicklig hundtränare från USA, har sammanfattat en bra faktaartikel om stryphalsbandets skadeverkningar och jag rekommenderar den varmt. Sprid hennes länk så kanske vi snart får lagförbud på en av de vanligaste och grymmaste träningsverktygen som existerar inom hundvärlden.

Emilys hemsida, Dogmantics »»http://dogmantics.com/2013/07/18/ar-det-skadligt-for-hundens-hals-att-anvanda-strypkoppel/ Text på svenska.

 

Säg nej till stryphalsband

För dig som redan har fått insikt i ämnet och vill visa det, kan besöka hemsidan Säg nej till stryphalsband. Där kan du maila och meddela att du vill finnas med på listan, som privatperson och/eller som företagare. Klicka på ”Säg nej-bilden” är till höger.

Stängd för kommentarer.

Det är dags för 2000-talets kunskaper om djur

Det är dags att döda myterna!
Glöm allt du hört om Alfa, Beta, Alfarullningar, dominans, hierarkier, rangordningar osv. Det existerar inte varken hos tamdjur eller vilda.

Det är bara nonsens!

Dessa begrepp används inom forskningen, men saknar den betydelse som folk rör sig med och helt felaktigt använder och missbrukar, sedan årtionden.

Lästips: Anders Hallgrens bok "Alfasyndomet - om ledarskap och rangordning hos hundar"