Med focus på djurens välmående

En blogg och faktasida om framför allt hundar, men också annat som jag finner intressant som angår djurens välmående i vardagen och all slags träning.

Jag tar avstånd från allt som syftar till att skada, skrämma eller på annat sätt kränka djur till att lyda.

Leta alltid efter de snälla och vänliga sätten att träna, fostra och leka med ditt djur, oavsett vilken art eller den typ (ras) du har. Empati och kärlek till sin djur, måste få vara mottot när man lever tillsammans med dem. Alla andra sätt är fruktansvärt orättvist mot den, för den kommer aldrig att förstå varför du inte tycker om den!

Jag har delat mitt liv med hundar sedan barnsben och har i 23 år haft förmånen att leva med den delvis domesticerade hundrasen, Basenji. Min senaste guldklimp blev nästan 15 år. Och vet du vad? De snälla och vänliga sätten gäller även med dem! Detsamma gäller alla ur- och tamdjur. Det är människans ansvar att visa empati och förståelse för de djur vi ansvarar för och delar våra liv med.

Var snälla mot varandra!

Klicka på bilden för mer information

Med en varm önskan om att fler tar denna manifestation till sitt hjärta. Tack Emily Larlham som har initierat denna och satt ord på vårt gemensamma mål att: Allt vi gör ska vara med djurens bästa för våra ögon, både i vardag och all slags träning.

Klicka på bilden ovan för mer information.

Pressmeddelande 27 juli 2012

En gul hund

Jag kan vara sjuk, skadad eller bara gammal och trött.
Jag kan behöva lära mig nya saker med min matte jag nyss mött.

Jag kan vara liten eller stor, men det spelar ingen roll
om det enda jag behöver är lite mer utrymme och lite mer koll.

Jag kan vara rädd och osäker, klarar inte sånt som är för nära.
Då kan en gul markering vara mycket skönt att bära.

Alla hussar och mattar, tackar för din hjälp!

Eva O


Respektera gula hundar och ge dem plats
eller ge dem tid att flytta sig
Gulahund vill främja ett GOTT och strikt hundägaransvar genom att kunna förse de hundar som behöver lite mer utrymme, med ett GULT band, rosett, scarf eller liknande på hundens koppel och på hunden. Det betyder; Mer utrymme, tack!

Kommunicera med andra på avstånd

Nu kan hundägare som har ”gula hundar”, äntligen kommunicera med andra innan de hinner kommer för nära. En gul markering på hundens koppel och eller på hunden, betyder att den hunden inte bör komma för nära inpå andra djur eller människor.

Ge dem plats eller ge dem tid att flytta sig!

Anledningarna är många till varför en del hundar kan behöva mer lite mer utrymme. Gulahund har nu funnits i 4 veckor och hela tiden strömmar det in berättelser från hundägare som upplever det positiva med den enkla gula markeringen.

Karina Jatala berättar på Gulahunds Facebooksida

Min Rottweiler Saga vill ha lite avstånd från okända karlar för att känna sig trygg. Naturligtvis har hon ett gult band!!!

Häromdagen i ösregn och mörker skyndade vi oss hem på en gångväg och helt plötsligt dök en karl upp från ingenstans, så pass nära att vi hade kunnat skaka hand. Pga. ösregnet hade vi tittat neråt alla tre och han var lika överraskad som mig och Saga. Saga är vänligheten själv, men nu var det en karl som hamnat ofrivilligt precis intill oss så Saga skällde ut karlen, så han naturligtvis blev rädd. Jag avlägsna mig med Saga under försök att förklara hennes beteende och sa att det var därför hon hade gult band (och att jag brustit i uppmärksamhet i regnet).

Det trevliga i händelsen var att jag mötte samma karl dagen efter, han berättade att han sökt på nätet vad gult band på hund innebar. Han har ingen hund, är inte så hundvan och ändå engagerat sig att läsa om Gula Hund. Nu kunde vi föra ett trevligt samtal för han visste att han inte skulle komma ända fram till oss, utan vi höll några meters avstånd och Saga uppförde sig exemplariskt. Från att han trott att Saga var aggressiv fick han istället se henne som den vänliga hund hon är då hon studerade honom under svansviftning medan vi talade.
Karlen var glad över att ha fått kunskap om Gula Hund, tyckte det var bra att hundägare kunde signalera att hunden behöver lite mer utrymme. Han fick ju uppleva själv vad lite utrymme gjorde för skillnad i våra två möten.


Av våra nordiska grannländer har i dagsläget Norge och Island gått med i Gulahund

Tillsammans med Den gule hund – Norge, Guli hundurinn á Íslandi och den Svenska Gula hund på Facebook är det skrivandet stund  cirka 6 900 medlemmar. Hemsidan har haft över 105 000 besök och finns hittills att läsa på 12 språk och fler språk är på väg.
Gulahund startade den 27 juni, 2012, och har nu pågått i en månad. Kampanjen har fått ett mycket positivt mottagande av både hundägare och allmänheten i Sverige. Kampanjen har uppmärksammats av både tidningar och radio över hela landet.

Stängd för kommentarer.

Det är dags för 2000-talets kunskaper om djur

Det är dags att döda myterna!
Glöm allt du hört om Alfa, Beta, Alfarullningar, dominans, hierarkier, rangordningar osv. Det existerar inte varken hos tamdjur eller vilda.

Det är bara nonsens!

Dessa begrepp används inom forskningen, men saknar den betydelse som folk rör sig med och helt felaktigt använder och missbrukar, sedan årtionden.

Lästips: Anders Hallgrens bok "Alfasyndomet - om ledarskap och rangordning hos hundar"