Med focus på djurens välmående

En blogg och faktasida om framför allt hundar, men också annat som jag finner intressant som angår djurens välmående i vardagen och all slags träning.

Jag tar avstånd från allt som syftar till att skada, skrämma eller på annat sätt kränka djur till att lyda.

Leta alltid efter de snälla och vänliga sätten att träna, fostra och leka med ditt djur, oavsett vilken art eller den typ (ras) du har. Empati och kärlek till sin djur, måste få vara mottot när man lever tillsammans med dem. Alla andra sätt är fruktansvärt orättvist mot den, för den kommer aldrig att förstå varför du inte tycker om den!

Jag har delat mitt liv med hundar sedan barnsben och har i 23 år haft förmånen att leva med den delvis domesticerade hundrasen, Basenji. Min senaste guldklimp blev nästan 15 år. Och vet du vad? De snälla och vänliga sätten gäller även med dem! Detsamma gäller alla ur- och tamdjur. Det är människans ansvar att visa empati och förståelse för de djur vi ansvarar för och delar våra liv med.

Var snälla mot varandra!

Klicka på bilden för mer information

Med en varm önskan om att fler tar denna manifestation till sitt hjärta. Tack Emily Larlham som har initierat denna och satt ord på vårt gemensamma mål att: Allt vi gör ska vara med djurens bästa för våra ögon, både i vardag och all slags träning.

Klicka på bilden ovan för mer information.

Lenhänt - säger ju allt!

Plötsligt hände det! Äntligen har jag det ordet som klart beskriver min ideologi.

Jag älskar det svenska språket och försöker att lyssna på Sveriges Radios program Språket, som går på tisdag förmiddagar. Den här veckan ringde en Gotländsk kvinna och ville fråga om ordet LENHÄNT som är ett gotländskt uttryck och jag blev så lycklig!

LENHÄNT – ett gammalt svenskt ord

Att vara lenhänt har flera betydelser. Härligt med ett enda ord som säger ALLT!

  • Sättet att vara med händerna mot någon. Den som är lenhänt är, snäll, mjuk och varsam.
  • Abstrakta sätt att umgås med någon, alltså inte direkt beröring: Vara lenhänt tillsammans med… alltså handskas försiktigt med.
  • Det kan också användas bildligt, i överförd benämning: Att någonting kan vara lenhänt mot någon, alltså vara snäll mot någon.
  • Någonting kan vara bra för någon: Te har varit lenhänt mot översättaren av Werner.
  • Hans undervisning var lenhänt.
  • Vad lenhänt du är.
  • Det går bättre med kontaktmannen efter chefens samtal. Hon har ändrat sig lite, är trevlig och lenhänt.
  • Hon är så lenhänt av sig.
  • Från en dikt: ”Ett barn blev mött av våren, av blom och jorddoftdrucken vind, och lenhänt rörde kåren fladdrande hår och kind.”
  • Från en bok: ”Bolsjevikerna hade intet ”tsarvälde och tyranni” att bekämpa, men väl en alltför lenhänt demokrati, som störtades och ersattes med ett bolsjevikiskt tyranni av en …”

Motsatsen är hårdhänt, inte snällt gjort, att inte vara snäll.

  • Där började hon så småningom tjänstgöra vid förlossningarna, men hon var en stursk och sträv kvinna och ej vidare lenhänt.
  • Hans undervisning var inte lenhänt.
  • Det var inte lenhänt gjort.

 

Lyssna själv på programmet.

Ta tag i markören och dra den fram till cirka 45.25, om du inte vill lyssna på hela programmet.

 

 

Stängd för kommentarer.

Det är dags för 2000-talets kunskaper om djur

Det är dags att döda myterna!
Glöm allt du hört om Alfa, Beta, Alfarullningar, dominans, hierarkier, rangordningar osv. Det existerar inte varken hos tamdjur eller vilda.

Det är bara nonsens!

Dessa begrepp används inom forskningen, men saknar den betydelse som folk rör sig med och helt felaktigt använder och missbrukar, sedan årtionden.

Lästips: Anders Hallgrens bok "Alfasyndomet - om ledarskap och rangordning hos hundar"