Med focus på djurens välmående

En blogg och faktasida om framför allt hundar, men också annat som jag finner intressant som angår djurens välmående i vardagen och all slags träning.

Jag tar avstånd från allt som syftar till att skada, skrämma eller på annat sätt kränka djur till att lyda.

Leta alltid efter de snälla och vänliga sätten att träna, fostra och leka med ditt djur, oavsett vilken art eller den typ (ras) du har. Empati och kärlek till sin djur, måste få vara mottot när man lever tillsammans med dem. Alla andra sätt är fruktansvärt orättvist mot den, för den kommer aldrig att förstå varför du inte tycker om den!

Jag har delat mitt liv med hundar sedan barnsben och har i 23 år haft förmånen att leva med den delvis domesticerade hundrasen, Basenji. Min senaste guldklimp blev nästan 15 år. Och vet du vad? De snälla och vänliga sätten gäller även med dem! Detsamma gäller alla ur- och tamdjur. Det är människans ansvar att visa empati och förståelse för de djur vi ansvarar för och delar våra liv med.

Var snälla mot varandra!

Klicka på bilden för mer information

Med en varm önskan om att fler tar denna manifestation till sitt hjärta. Tack Emily Larlham som har initierat denna och satt ord på vårt gemensamma mål att: Allt vi gör ska vara med djurens bästa för våra ögon, både i vardag och all slags träning.

Klicka på bilden ovan för mer information.

Känner råttor empati? Självklart!

Ett enkelt experiment gjordes av forskare på University of Chicago, med syftet att se om en råtta skulle rädda en annan råtta i nöd. Och svaret blev, Ja!

Scenariot var att en råtta var instängd i en obehagligt trång behållare, så trång att den skrek efter hjälp. Behållaren gick att öppna utifrån och när en fri råtta släpptes in där behållaren fanns och hörde den nödställda råttan, började den göra allt för att rädda den. Det visade sig också att den fria råttan lärde sig att öppna behållaren mer och mer effektivt över tid.

Den gjorde det även om det trots att det inte fanns ett intresse för att träffa den instängda råttan.

En annat test som man gjorde var att, om det också fanns en liten mängd mat på plats, sparade alltid den fria råttan lite mat som den
till slut fritagna råttan kunde äta upp.

 

Se videoklippet, samt läs hela artikeln här »» The Washington Post, 8 december 2011.

Stängd för kommentarer.

Det är dags för 2000-talets kunskaper om djur

Det är dags att döda myterna!
Glöm allt du hört om Alfa, Beta, Alfarullningar, dominans, hierarkier, rangordningar osv. Det existerar inte varken hos tamdjur eller vilda.

Det är bara nonsens!

Dessa begrepp används inom forskningen, men saknar den betydelse som folk rör sig med och helt felaktigt använder och missbrukar, sedan årtionden.

Lästips: Anders Hallgrens bok "Alfasyndomet - om ledarskap och rangordning hos hundar"