Med focus på djurens välmående

En blogg och faktasida om framför allt hundar, men också annat som jag finner intressant som angår djurens välmående i vardagen och all slags träning.

Jag tar avstånd från allt som syftar till att skada, skrämma eller på annat sätt kränka djur till att lyda.

Leta alltid efter de snälla och vänliga sätten att träna, fostra och leka med ditt djur, oavsett vilken art eller den typ (ras) du har. Empati och kärlek till sin djur, måste få vara mottot när man lever tillsammans med dem. Alla andra sätt är fruktansvärt orättvist mot den, för den kommer aldrig att förstå varför du inte tycker om den!

Jag har delat mitt liv med hundar sedan barnsben och har i 23 år haft förmånen att leva med den delvis domesticerade hundrasen, Basenji. Min senaste guldklimp blev nästan 15 år. Och vet du vad? De snälla och vänliga sätten gäller även med dem! Detsamma gäller alla ur- och tamdjur. Det är människans ansvar att visa empati och förståelse för de djur vi ansvarar för och delar våra liv med.

Var snälla mot varandra!

Klicka på bilden för mer information

Med en varm önskan om att fler tar denna manifestation till sitt hjärta. Tack Emily Larlham som har initierat denna och satt ord på vårt gemensamma mål att: Allt vi gör ska vara med djurens bästa för våra ögon, både i vardag och all slags träning.

Klicka på bilden ovan för mer information.

Första

I Glasgow, Storbritannien, har man tränat två hundar att underlätta vardagen för demenssjuka och nu har de första hundarna varit hos sina sina ägare i fyra månader.
Guide dog nudging an alarm clock

Ledarhunden visar ägaren att alarmklockan ringer. Bildkälla BBC

Vårdtagarna är i ett tidigt stadium i sin demenssjukdom och hundarna ska bland annat hjälpa dem att komma ihåg att ta mediciner, att klara av att vistas utomhus och att hitta dit de ska.

Det var en grupp studenter på Glasgow School of Art, föreslog att man skulle utbilda hundarna på samma sätt som ledarhundar för blinda och med stöd från Alzheimer Skottland – som utbildar hundar för funktionshindrade och ledarhundar, har man utbildat dessa hundar i 18 månader. Där har hundarna tränats att reagera på larmklockor, puffa på ägaren för att läsa meddelanden vid larmklockorna, hämta medicinpåsar, att uppmuntra dem att komma ur sängen på morgnarna. Hundarna underlättar också för den sjuke att våga vara utomhus, eftersom hundarna också är tränade att hitta dit de ska och hem igen.

Efter fyra månader i sina nya hem berättar ägarna om den lättnad och den ökade livskvalitet hundarna har inneburit. Rädslan för att vara ensam har lättat, att vara utomhus är enklare och säkrare. Självkänslan har ökat och man uppskattar varmt hundarnas sällskap och hjälp. Sällskapet av hundarna utomhus ökar också kontakten med andra, eftersom de ofta spontant leder till samtal med andra.

Eleverna som ligger bakom hela projektet på Glasgow School of Art, hade fått i uppgift att ta fram produkter för att hjälpa människor med just diagnosen demens. De presenterade idén att använda samma träning som för ledarhundar för Alzheimers Skottland samt några vårdtagare, och det hela emottogs med öppna armar. På Alzheimer Skottland påbörjades arbetet att hitta lämpliga ägare och hundar, och med stöd från bland annat den skotska regeringen kunde hundarnas utbildning påbörjas. Idag finns ytterligare två hundar under utbildning.

 

Källa »»BBC

 

Stängd för kommentarer.

Det är dags för 2000-talets kunskaper om djur

Det är dags att döda myterna!
Glöm allt du hört om Alfa, Beta, Alfarullningar, dominans, hierarkier, rangordningar osv. Det existerar inte varken hos tamdjur eller vilda.

Det är bara nonsens!

Dessa begrepp används inom forskningen, men saknar den betydelse som folk rör sig med och helt felaktigt använder och missbrukar, sedan årtionden.

Lästips: Anders Hallgrens bok "Alfasyndomet - om ledarskap och rangordning hos hundar"