Med focus på djurens välmående

En blogg och faktasida om framför allt hundar, men också annat som jag finner intressant som angår djurens välmående i vardagen och all slags träning.

Jag tar avstånd från allt som syftar till att skada, skrämma eller på annat sätt kränka djur till att lyda.

Leta alltid efter de snälla och vänliga sätten att träna, fostra och leka med ditt djur, oavsett vilken art eller den typ (ras) du har. Empati och kärlek till sin djur, måste få vara mottot när man lever tillsammans med dem. Alla andra sätt är fruktansvärt orättvist mot den, för den kommer aldrig att förstå varför du inte tycker om den!

Jag har delat mitt liv med hundar sedan barnsben och har i 23 år haft förmånen att leva med den delvis domesticerade hundrasen, Basenji. Min senaste guldklimp blev nästan 15 år. Och vet du vad? De snälla och vänliga sätten gäller även med dem! Detsamma gäller alla ur- och tamdjur. Det är människans ansvar att visa empati och förståelse för de djur vi ansvarar för och delar våra liv med.

Var snälla mot varandra!

Klicka på bilden för mer information

Med en varm önskan om att fler tar denna manifestation till sitt hjärta. Tack Emily Larlham som har initierat denna och satt ord på vårt gemensamma mål att: Allt vi gör ska vara med djurens bästa för våra ögon, både i vardag och all slags träning.

Klicka på bilden ovan för mer information.

Negativ respektive positiv förstärkning

I den här filmen visar och förklarar en underbart duktig hundtränare som heter Eileen, vad konsekvensen blir utifrån sina val av träningsmetoder.

Vad händer när man inkräktar på hundens personliga integritet? Eileen visar med hjälp av personliga vänner och sina egna hundar. Titta på hundarnas kroppsspråk (signaler) när hon fortfarande använde negativ förstärkning vid trappan och hundarnas istället glada och lyckliga kroppsspråk när hon ändrade sin egen attityd till dem ♥

 

 

2 comments to Negativ respektive positiv förstärkning

 • eva g

  Jättetydligt framfört o oerhört nyttigt att se. Ibland tänker man sig inte för eller tänker helt fel – o resultatet är ju inte önskvärt egentligen. Klicker är jättebra….nu får jag ta o rannsaka mig själv o shejpa om dom negativa beteenden jag själv har skapat. Tack!

  • Eva

   Hej Eva!
   Ja, det är lätt att glömma hur mycket ens egen attityd påverkar hundarna. Det bästa är att det är så lätt att ”reparera” när man väl blir medveten om det. Nu när du är det, kommer både du och din hund/dina hundar att ha det ännu roligare tillsammans med dig.
   Lycka till och älska dem i nöd och lust 😉

Det är dags för 2000-talets kunskaper om djur

Det är dags att döda myterna!
Glöm allt du hört om Alfa, Beta, Alfarullningar, dominans, hierarkier, rangordningar osv. Det existerar inte varken hos tamdjur eller vilda.

Det är bara nonsens!

Dessa begrepp används inom forskningen, men saknar den betydelse som folk rör sig med och helt felaktigt använder och missbrukar, sedan årtionden.

Lästips: Anders Hallgrens bok "Alfasyndomet - om ledarskap och rangordning hos hundar"