Ett forskarteam i Lund studerar just nu hur nosar egentligen fungerar och vad som händer när hunden upptäcker en doft. Professor Ronald Kröger på Lunds universitet fann att det inte finns någon forskning i ämnet och bestämde sig att börja göra studier om olika djurs nosar. Hunden är den primära arten som man studerar.
Under det senaste halvåret har man på ett 70-tal djurarter studerat, filmat och mätt nosars temperaturer på både privata djur och i djurparker både i Sverige och andra länder.
Förutom att man har fastställt att olika arters ”normaltemperatur” är olika, vet man nu att nosen blir varmare när de reagerar på en doft och beroende på vilken situation det är. Man har också konstaterat en skillnad mellan tränade spårhundar, vilka tycks värma upp nosen innan de påbörjar sitt nosarbete.
Forskningen handlar också om att studera hur hunden använder nosen i vardagen, nossekretets sammansättning och funktion. Genforskning ska också göras på nosarnas känselceller som styrs av särskilda proteiner som känner av dess yttertemperaturer. Annat är hur luftflödet i nosen styrs samt att studera vävnadsstrukturen inuti nosar på döda djur.
Den här forskningen kommer jag att följa med stort intresse, eftersom doftsinnet fyller en livsviktigt funktion i djurens värld.
Hela artikeln »»Sydsvenskan.se
Forskargruppens hemsida »»Mammalian Rhinarium Group, Lunds Universitet
Mer om hundens luktsinnet Hundar som jagar – hundens doftsinne från UR samtiden.
Sändes: lördag 16 feb. 2013Tillgängligt t.o.m. söndag 1 juli. 2018