Med focus på djurens välmående

En blogg och faktasida om framför allt hundar, men också annat som jag finner intressant som angår djurens välmående i vardagen och all slags träning.

Jag tar avstånd från allt som syftar till att skada, skrämma eller på annat sätt kränka djur till att lyda.

Leta alltid efter de snälla och vänliga sätten att träna, fostra och leka med ditt djur, oavsett vilken art eller den typ (ras) du har. Empati och kärlek till sin djur, måste få vara mottot när man lever tillsammans med dem. Alla andra sätt är fruktansvärt orättvist mot den, för den kommer aldrig att förstå varför du inte tycker om den!

Jag har delat mitt liv med hundar sedan barnsben och har i 23 år haft förmånen att leva med den delvis domesticerade hundrasen, Basenji. Min senaste guldklimp blev nästan 15 år. Och vet du vad? De snälla och vänliga sätten gäller även med dem! Detsamma gäller alla ur- och tamdjur. Det är människans ansvar att visa empati och förståelse för de djur vi ansvarar för och delar våra liv med.

Var snälla mot varandra!

Klicka på bilden för mer information

Med en varm önskan om att fler tar denna manifestation till sitt hjärta. Tack Emily Larlham som har initierat denna och satt ord på vårt gemensamma mål att: Allt vi gör ska vara med djurens bästa för våra ögon, både i vardag och all slags träning.

Klicka på bilden ovan för mer information.

Att inte hoppa

Ursprunliga ”Dog Whisperer”, Paul Owens från USA visar ”Inte hoppa”

Att en hund hoppar på en kan vara en obehaglig upplevelse. Särskilt för människor som inte är hundvana och för en hundrädd person är det en katastrofupplevelse. Men det är inte hundarnas fel att människor är konstruerade upprättstående! Det naturliga för en hund är att snabbt hälsa nära ansiktet på en annan hund innan de fortsätter hälsningsritualen – om båda hundarna är hundvana vill säga. Det här är också är orsaken till att hunden vill hoppa upp även på oss. Den vill helt enkelt hälsa på oss på hundars vis, nära våra ansikten som sitter där längst upp på våra kroppar!

Paul Owens visar här hur man med förstärkningsträning snabbt lär en valp att inte hoppa på någon. Genom att låta hunden själv lista ut vilket beteende som är önskat och blir omedelbart förstärkt för det, kommer den snabbt att välja det beteendet i fortsättningen i just den situationen;  När jag träffar människor är det så här jag ska göra!
Fördelen med att låta en hund själv klura ut lösningar, är att hunden i fortsättningen själv kommer att välja att göra precis det som den blivit förstärkt för, i det här fallet ”ligg”. Snart har man en hund som inte kommer att veta något annat sätt att hälsa om du är konsekvent. För att förebygga att hunden inte kan nå fram till personen så använd sele och koppel.

Välj ett annat beteende än ”ligg” som hälsningsbeteende utomhus. Här med Nordens kalla vintrar är det helt enkelt taskigt att låta hundar ligga ner och ju tunnhårigare ras dessto sämre val är det. Du ska också vara rädd om hundarnas underliv. Välj hellre ”fyra tassar” på backen och förstärk bara när tassarna är helt stilla. Det tar lite längre tid att klura ut för hunden och du måste vara snabb med förstärkningen.

Tekniken Paul Owens använder kallar han för ”45-sekundersregeln”. Det brukar ofta ta cirka 45 sekunder för en hund att klura ut rätt beteende. Framför allt ”stora” beteende som Sitt, Ligg, Stå, att flytta på sig osv…

I ett TV-inslag i Arizona, Arozona MidDay, visar och förklarar Paul hur
enkelt det är att lära en hund att inte hoppa (Ej översatt).

 

 

Stängd för kommentarer.

Det är dags för 2000-talets kunskaper om djur

Det är dags att döda myterna!
Glöm allt du hört om Alfa, Beta, Alfarullningar, dominans, hierarkier, rangordningar osv. Det existerar inte varken hos tamdjur eller vilda.

Det är bara nonsens!

Dessa begrepp används inom forskningen, men saknar den betydelse som folk rör sig med och helt felaktigt använder och missbrukar, sedan årtionden.

Lästips: Anders Hallgrens bok "Alfasyndomet - om ledarskap och rangordning hos hundar"