Kommer du ihåg Robert Ashbergs program om avlandets sjukliga konsekvenser? Djur premieras för sitt utseende och uppfödarna strävar så starkt efter det, att det i sin tur skapar sjuka djur.
Djuraveln skapar sjuka djur! I hundens värld handlar det om allt från olika ledproblem till svårigheter att andas och att tiken inte kan föda valparna normalt. Hjärtsjukdomar, ögonsjukdomar, Syringomyelia (en ärftlig sjukdom som drabbar raser med kupolformat huvud), epilepsi är andra svåra problem hos många raser, vilka dessutom ofta uppträder i tidig ålder. Andra problem kan vara som hos Shar pei, där överskottsskinnet så överdrivet på huvudet, att den inte kan se ordenligt – i vissa fall inte överhuvudtaget. I Sverige åker man då till bland annat Norge för att utföra dyra kirurgiska ingrepp, då det är förbjudet här.
Smärta, stress och tidig död
Problemet är att man bokstavligen struntar i hur frisk en hund är eller om hundens förfäder har varit friska (särskilt viktigt vid linjeavel – något som jag personligen är mycket kritisk emot. Har djuret bara ”rätt utseende” så är det enda kriteriet för att ändå avla på den. Uppfödarna strävar dessutom efter mycket ”maskulina” och ”feminima” utseenden på sina hundar, vilket skapar problem för hundägaren. Hundägaren får ofta hem valpar som i tonåren visar sig vara mycket hormonstinna, vilket i sin tur skapar beteendeproblem… Beteendeproblemen innebär konstant stress hos hunden – och självklart också hos ägaren – vilket i sin tur innebär hjärt- och kärlsjukdomar, njursvikt med mera. Sjukdomar som kanske inte ens finns som ett direkt inavlat problem hos rasen från början. Ett djur som lever under konstant stress dör dessutom också mycket tidigare än andra stressfria djur.
Djuren betalar med smärta och djurägaren med…
Det är den här avelshysterin får djurägaren bekosta genom dyra försäkringspremier hos Försäkringsbolagen. Beroende på vilken ras man har valt sätter priser på premien. Ju fler dokumenterade sjukdomar och skaderisker det finns hos rasen dessto dyrare premier. Så väljer man en så kallad ”högriskras” ska man vara medveten om lidande hos djuret, dyra veterinärbesök. operationer och tidig död är att kallt räkna med i det djurköpet.
Seriösa uppfödare – gäller vid köp av alla slags djur!
Det finns seriösa uppfödare! Tyvärr är de svåra att hitta, så när du letar en specifik ras ska du verkligen forska. Skaffa dig först kunskap om rasen. Undersök också hur hög hundförsäkringen är hos försäkringsbolagen – du kanske inte har råd. Sedan frågar du verkligen ut uppfödaren, kräv flera namn till andra tidigare köpare – gärna till hundar som är över 5 år. Då ökar i alla fall sannolikheten att du får ett så friskt djur som det är möjligt i denna konstlade djurvärld.
Tyvärr har jag inte Robert Ashbergs inslag, men där emot en mycket
informativ BBC-documentär som heter Pedigree Dogs Exposed.
(Filmen saknar översättning)
hey your blog design is very nice, clean and fresh and with updated content, make people feel peace and I always like browsing your site.
Thank you for the nice feedback!