Med focus på djurens välmående

En blogg och faktasida om framför allt hundar, men också annat som jag finner intressant som angår djurens välmående i vardagen och all slags träning.

Jag tar avstånd från allt som syftar till att skada, skrämma eller på annat sätt kränka djur till att lyda.

Leta alltid efter de snälla och vänliga sätten att träna, fostra och leka med ditt djur, oavsett vilken art eller den typ (ras) du har. Empati och kärlek till sin djur, måste få vara mottot när man lever tillsammans med dem. Alla andra sätt är fruktansvärt orättvist mot den, för den kommer aldrig att förstå varför du inte tycker om den!

Jag har delat mitt liv med hundar sedan barnsben och har i 23 år haft förmånen att leva med den delvis domesticerade hundrasen, Basenji. Min senaste guldklimp blev nästan 15 år. Och vet du vad? De snälla och vänliga sätten gäller även med dem! Detsamma gäller alla ur- och tamdjur. Det är människans ansvar att visa empati och förståelse för de djur vi ansvarar för och delar våra liv med.

Var snälla mot varandra!

Klicka på bilden för mer information

Med en varm önskan om att fler tar denna manifestation till sitt hjärta. Tack Emily Larlham som har initierat denna och satt ord på vårt gemensamma mål att: Allt vi gör ska vara med djurens bästa för våra ögon, både i vardag och all slags träning.

Klicka på bilden ovan för mer information.

Snö och kyla kontra aktiviteter

Måste erkänna att jag har svårt för vintrarna här i Mellansverige, ändå har jag bott här nere i så många år nu. Den otroligt höga luftfuktigheten vintertid, gör det outhärdligt (Pendlar mellan 85 och 95%). Jag saknar verkligen vintrarna på Frösön. De torra vintrarna som går att klä sig emot, även om hundarna har det lika illa som där om man inte klär på dem.

Min stackars tunnhåriga ”Gubbe”, tycker det är eländigt värre. Det spelar ingen roll hur mycket  kläder han har. Vill ogärna ut och bästa maten duger inte heller som övertalning. Det är bara för kallt! Hittills har annars den här vintern varit överkomlig och vi har kommit ut på korta promenader, men från minus 7 – 26 grader…?!  Tyvärr har jag hittills inte hittat några hundskor som sitter kvar på hans finlemmade och tunnhåriga ben. Inte underlättar det heller att han ursprungligen är skapad för en annan kontinent. Han är ju gjord för afrikanskt väder, Basenji som han är. Han är dessutom det mest frusna som finns på två par tassar, även för att vara en Basenji.

Lite lättare för kylan har min döva gamla ”tant”. Som Cavalier har hon mycket päls både på kropp och under tassar, men hennes ålder gör ändå att hon är mer känslig för kyla nu för tiden. Dock går hon ut gärna några minuter många gånger varje dag och passar ofta på att göra snöänglar. När hon är nöjd ställer hon sig och väntar sedan glatt på att jag ska vinka åt henne och då kommer hon så fort hon bara kan. Hon är så skön! Tack och lov för trädgård;)

För övrigt står olika hjärnaktiveter inomhus på menyn. Aktivetesspel och -leksaker, öppna diverse kartonger med godis i, ”vilken kruka-leken”, ”Städa”, Kurragömma och annat. Allt för att hålla igång trots trista väderlekar.

”Gubben” har ju till min lycka, utvecklat ett intresse för tricks på ”gamla dar”. Han har dessutom visat intresse för assistansuppgifter och är till stor hjälp med det lilla han gör. ”Tanten” är självklart med också på ett hörn, men allt anpassas efter vad hennes kropps förmågor. Hon får bl.a. nöja sig med att ”bara” gå upp med framtassarna på pallen, medan ”Gubben” på pallen gör både Sitt fint med High five samtidigt.

Apropå assistanshundar. Det är dags att ta med ”Gubben” och få hjälp med att fylla tvättmaskinen 😉

Allt gott! ♥

 

 

Stängd för kommentarer.

Det är dags för 2000-talets kunskaper om djur

Det är dags att döda myterna!
Glöm allt du hört om Alfa, Beta, Alfarullningar, dominans, hierarkier, rangordningar osv. Det existerar inte varken hos tamdjur eller vilda.

Det är bara nonsens!

Dessa begrepp används inom forskningen, men saknar den betydelse som folk rör sig med och helt felaktigt använder och missbrukar, sedan årtionden.

Lästips: Anders Hallgrens bok "Alfasyndomet - om ledarskap och rangordning hos hundar"